Lamsvlees kan je doorheen heel het jaar krijgen, toch is dit een seizoensproduct. Wanneer je dit buiten het seizoen zou kopen is de kans groot dat het lam niet in ons land is opgegroeid. Voor een lokaal stukje lamsvlees moet je in de lente bij ons zijn. 

Je hebt verschillende onderdelen in een lam zoals: lamszadel, lamsfilet, lamsbout, lamsragout,… Met al deze onderdelen kan je heel veel verschillende gerechtjes maken. 

Lamsschouder is een ideaal stuk lamsvlees om in de oven traag te garen. Luc De Laet & Frank Hermes hebben een heerlijk receptje uitgewerkt voor Het Vleesboek.

Ingrediënten

  • 1 lamsschouder
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 bosje rozemarijn
  • 100g boter
  • 1dl olijfolie
  • 4 lamsnieren
  • 1 teen knoflook 
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1. Laat de lamsschouder op kamertemperatuur komen gedurende een 2-tal uur. Schroei het vlees aan weerszijden dicht in een pan met boter en olijfolie. 
  2. Kruid het vlees af met peper, zout, laurier en tijm en leg in een braadslede.
  3. Plaats het vlees gedurende 3 uur in een voorverwarmde oven van 90°C. Besprenkel regelmatig met vrijgekomen braadsappen. Verhoog de temperatuur het laatste kwartier naar 185°C voor een mooie korst. 
  4. Haal het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten.
  5. Kruid de lamsniertjes stevig af met peper en zout en strooi er fijngehakte knoflook en rozemarijn over.
  6. Gril de lamsnieren 3 minuten aan elke zijde en serveer bij in de braadslede.

Serveer met groenten en aardappelpuree naar keuze.